Nyitólap

“Tisztelettel és szeretettel köszöntöm a kedves érdeklődőket a Budapest XVIII. Kerületi SOFI Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI honlapján.”

Bemutatom röviden Önöknek a komplex, korszerű gyógypedagógiai ellátást nyújtó intézményünket:

Intézményünk 1954 óta, tehát nemsokára 70 éve látja el a kerületben a speciális gyógypedagógiai megsegítést igénylő gyermekek, tanulók nevelését, oktatását. Lakótelepi környezetben, jó közlekedéssel, két gondozott, tágas udvarú épületben végezzük tevékenységünket.

A tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottság véleménye alapján fejleszthetünk tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, valamint társuló fogyatékkal, zavarral élő gyermekeket, tanulókat.

Két  óvodai csoportban nevelődnek nálunk a gyermekek. Az egyik csoportban értelmi fogyatékossággal és esetenként társuló fogyatékossággal, zavarral élő gyermekeket, a másik csoportban autizmussal élő gyermekeket fejlesztünk sok-sok szeretettel, szakértelemmel.

Általános iskolánkban a zömmel tanulásban akadályozott tanulók osztályai mellett az értelmi fogyatékkal és autizmus spektrumzavarral élő tanulóink számára 4 külön összevont osztályunk van, valamint két összevont osztályban fejlesztjük az alsó, illetve felső tagozatos értelmileg akadályozott diákjainkat.

A Szakiskolánkban számítógépes adatrögzítő és szakácssegéd  képzést folytatunk a tanulásban akadályozott, enyhén értelmi fogyatékos tanulóink számára.

A Készségfejlesztő Iskolánkban hat osztályban tanulhatnak nálunk a középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő, egyes esetekben enyhén értelmi fogyatékos serdülő és fiatal felnőtt diákok.

Az alapvető készségek, képességek továbbfejlesztésével, a mindennapi élethez és a lehető legteljesebb társadalmi integrációhoz szükséges elemi munkafolyamatok tanulásával szervezzük nevelésüket-oktatásukat. Agyagtárgy-készítést, textil és fonalmentést, udvaros munkákat, szövött-tárgy készítést, háztartástan- életviteli ismereteket, számítástechnikai alapismereteket tanulhatnak.

Az utazó gyógypedagógusi hálózatban mintegy 440 XVIII. kerületi sajátos nevelési igényű, a többségi óvodákban és iskolákban a többi gyermekkel együtt nevelhető-oktatható gyermeket, tanulót látunk el.

A kerület oktatási, kulturális és sport életébe, a szociális ellátó hálózatába szervesen tagolódik be intézményünk. A fogyatékkal élő tanulóink sportolási lehetőségei és eredményei kimagaslóak iskolánkban. Intézményünket az 1996. óta  sikeresen működő Életjel Alapítvány támogatja.

Ahhoz, hogy a ránk bízott gyermekeket a lehető legteljesebb társadalmi integrációhoz szükséges kompetenciákkal tudjuk tanulmányaik befejezésével elbocsájtani, a következő alapelvek mentén végezzük hivatásunkat:

Intézményünket gyermekközpontúság, pozitív szemlélet, családias légkör, otthonosság hatja át. A fogyatékkal élő gyermekek, tanulók szeretetteljes környezetben, biztonságban nevelkednek. A szülők és a család a legfontosabb partnerünk a gyógypedagógiai munkánkban.

Célunk, hogy tanítványunk a boldog diákéveit a közösség adta lehetőségekkel élje meg. A nevelés-oktatás során a tanulók egyéni képességeihez igazodva fejlesztünk minden olyan kompetenciát, amelyre tanulóinknak felnőttkori sajátos élethelyzetében szükségük lehet.

Nyitott intézmény vagyunk, szeretettel várjuk az érdeklődő szülőket, hozzátartozókat, a munkánkat megismerni szándékozókat, az önkéntes segítőket, a gyógypedagógiai folyamatok kutatóit, a  gyógypedagógiai hivatásra készülő hallgatókat és a szakmai munkánkat segítő támogatókat.

Budapest, 2022. 04.08.

Pál-Horváth Rita
intézményvezető

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.