Nyitólap

“Tisztelettel és szeretettel köszöntöm a kedves érdeklődőket a Budapest XVIII. Kerületi SOFI Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI honlapján.”

Bemutatom röviden Önöknek a komplex, korszerű gyógypedagógiai ellátást nyújtó intézményünket:

Intézményünk 1954 óta, tehát több mint 60 éve látja el a kerületben a speciális gyógypedagógiai megsegítést igénylő gyermekek, tanulók nevelését, oktatását. Lakótelepi környezetben, jó közlekedéssel, két gondozott, tágas udvarú épületben végezzük tevékenységünket.

A tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottság véleménye alapján fejleszthetünk tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, valamint társuló fogyatékkal, zavarral élő gyermekeket, tanulókat.

Két  óvodai csoportban nevelődnek nálunk a gyermekek. Az egyik csoportban értelmi fogyatékossággal és esetenként társuló fogyatékossággal, zavarral élő gyermekeket, a másik csoportban autizmussal élő gyermekeket fejlesztünk sok-sok szeretettel, szakértelemmel.

Általános iskolánkban a zömmel tanulásban akadályozott tanulók osztályai mellett az értelmi fogyatékkal és autizmus spektrumzavarral élő tanulóink számára három külön összevont osztályunk van, valamint két összevont osztályban fejlesztjük az alsó, illetve felső tagozatos értelmileg akadályozott diákjainkat.

A Szakiskolánkban számítógépes adatrögzítő képzést folytatunk a tanulásban akadályozott, enyhén értelmi fogyatékos tanulóink számára.

A Készségfejlesztő Iskolánkban öt osztályban tanulhatnak nálunk a középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő, egyes esetekben enyhén értelmi fogyatékos serdülő és fiatal felnőtt diákok.

Az alapvető készségek, képességek továbbfejlesztésével, a mindennapi élethez és a lehető legteljesebb társadalmi integrációhoz szükséges elemi munkafolyamatok tanulásával szervezzük nevelésüket-oktatásukat. Agyagtárgy-készítést, textil és fonalmentést, udvaros munkákat, szövött-tárgy készítést, háztartástan- életviteli ismereteket, számítástechnikai alapismereteket tanulhatnak.

Az utazó gyógypedagógusi hálózatban több mint 300 XVIII. kerületi sajátos nevelési igényű, a többségi óvodákban és iskolákban a többi gyermekkel együtt nevelhető-oktatható gyermeket, tanulót látunk el.

A kerület oktatási, kulturális és sport életébe, a szociális ellátó hálózatába szervesen tagolódik be intézményünk. A fogyatékkal élő tanulóink sportolási lehetőségei és eredményei kimagaslóak iskolánkban. Intézményünket a 20 éve sikeresen működő Életjel Alapítvány támogatja.

Ahhoz, hogy a ránk bízott gyermekeket a lehető legteljesebb társadalmi integrációhoz szükséges kompetenciákkal tudjuk tanulmányaik befejezésével elbocsájtani, a következő alapelvek mentén végezzük hivatásunkat:

Intézményünket gyermekközpontúság, pozitív szemlélet, családias légkör, otthonosság hatja át. A fogyatékkal élő gyermekek, tanulók szeretetteljes környezetben, biztonságban nevelkednek. A szülők és a család a legfontosabb partnerünk a gyógypedagógiai munkánkban.

Célunk, hogy tanítványunk a boldog diákéveit a közösség adta lehetőségekkel élje meg. A nevelés-oktatás során a tanulók egyéni képességeihez igazodva fejlesztünk minden olyan kompetenciát, amelyre tanulóinknak felnőttkori sajátos élethelyzetében szükségük lehet.

Nyitott intézmény vagyunk, szeretettel várjuk az érdeklődő szülőket, hozzátartozókat, a munkánkat megismerni szándékozókat, az önkéntes segítőket, a gyógypedagógiai folyamatok kutatóit, a  gyógypedagógiai hivatásra készülő hallgatókat és a szakmai munkánkat segítő támogatókat.

Budapest, 2018. szeptember 24.

Pál-Horváth Rita
intézményvezető

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.