A Külső-Pesti Tankerület gyógypedagógiai szakmai napja a SOFI szervezésében

 

2017. április 19-én a Kondor Béla Közösségi Házban a Külső–Pesti Tankerület három gyógypedagógiai intézményének részvételével intézményünk gyógypedagógiai szakmai napot szervezett.

A tanév elkezdése előtt, tudva már, hogy egy tankerületbe kerülünk a XIX. és a XX. kerület nagy múltú, elismert és sikeres intézményeivel – a kispesti Móra Ferenc EGYMI-vel,  és a pesterzsébeti Benedek Elek EGYMI, Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskolával – született meg az ötlet, hogy fűzzük szorosabbá az amúgy is meglévő szakmai kapcsolatainkat.

A tankerületen belül munkánkat egységesen támogató lehetőség- és elvárásrendszerben dolgozunk. Együtt eredményesebben képviselhetjük a gyermekek, tanulók és az intézményeink érdekeit. Egymás munkáját, szakmai eredményeit, nehézségeit, azok megoldásait megismerve egymást támogatva hatékonyabbak lehetünk.

A korszerű gyógypedagógiai szakmai tartalmakat és az aktualitásokat figyelembe véve kértük fel a szakmai nap előadóit.

A résztvevőket Bak Ferenc a Külső-Pesti Tankerület Igazgatója köszöntötte, méltatva a gyógypedagógiai munkát.

Anyagi támogatásról biztosította a gyógypedagógus-képzésre jelentkezőket.

Az előadók között köszönthettük Metzger Balázst a  Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgató-helyettesét aki a
„Szakérői bizottság, szakértői vizsgálat ma” címmel tartott előadást. Speciális szakértői munkáról, a beszédfogyatékos gyermekek/tanulók vizsgálati protokolljáról hallhattuk Erősné Brunner Katalint a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Beszédvizsgáló Tagintézményének vezetőjét. Az előadások után kérdéseket tehettek fel a kollégák, szakmai párbeszéd indulhatott.

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karáról, az Atipikus Viselkedés és Kogníció Gyógypedagógiai Intézetből több előadót is fogadhattunk. Dr. Macher Mónika a „Pedagógiai diagnosztika – diagnosztikus értékelés a tanulásban akadályozott tanulók gyógypedagógiai fejlesztésében” címmel, Havasi Ágnes az „Autizmus spektrumzavarral élő gyermekek, tanulók kommunikációjának fejlesztése” témában, Pichler Zsófia a „Pszichiátriai zavarral élő gyermekek iskolai ellátásának helyzetéről, lehetőségeiről” tartott gyakorlatorientált előadást.

Az előadás-sorozatot Dr. Bikfalvi Réka a Lélekkel az Egészségért Alapítvány egészségfejlesztő és coaching szakpszichológusa a „Lelki energiák a gyógypedagógus munkájához” prezentációja zárta.

A szakmai tartalmakkal, a megújuló gyógypedagógusi energiák gyűjtésének technikáival megerősödve további tréningeken vehetett részt intézményünk két munkaközössége. Stresszkezelő tréningen szerezhettek gyakorlatot különösen megterhelő munkájuk segítésére a gyógypedagógiai asszisztens kollégák, a szakiskolai munkaközösség tagjai pedig kommunikációs tréningen vettek részt.

A három intézmény szakmai munkaközösségeinek együttműködését hosszabb távon tervezzük. A munkakapcsolat felvételét, az egymás munkájának megismerését szolgáló bemutatkozó találkozást műhelymunkákba szerveztük a szakmai napunk második felében. Az óvodai műhely a Benedek Elek EGYMI és a SOFI azonos területen dolgozó kollégáival, az alsó tagozatos, felső tagozatos és az autizmus  munkaközösség a kispesti Móra EGYMI és a SOFI gyógypedagógusaival, a testnevelők munkaközössége mindhárom intézmény érintett kollégáival együtt épített szakmai kapcsolatot.

Szeretnénk, ha az együttműködés az intézmények között tovább bővülne, és a sikeres szakmai nap hagyománnyá válna a Külső-Pesti Tankerületben.

Pál-Horváth Rita
intézményvezető

Kapcsolódó képgaléria:

Megosztás ezzel:
Share
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.