Az 1956-os forradalomra emlékeztünk

Az idei ősz is elhozta, akárcsak az előző évek őszei, október 23-a ünnepét, az 1956-os forradalom évfordulóját. Az ünnepi  előkészületeket felölelte a televízió , a rádió, a napi sajtót, a folyóiratokat, előadások hangzottak el különböző kulturális intézményekben, munkahelyeken, iskolákban.

A mi intézményünk sem maradhatott ki ennek az ünnepnek az előkészületeiből. A gyerekek meg kellett értsék, hogy Budapesten a fennálló rendszer elleni elégedetlenség miatt tört ki a forradalom, s terjedt szét az országban, hogy a magyar nép szabadságot és függetlenséget akart.

A forradalom sok emberáldozatot követelt, akikről az utókor nem feledkezhet meg, akiknek emléket állít különböző formában. Egy ilyen emlékhely kerületünkben a Hargita téren áll. A speciális csoportok ennek az emlékhelynek a meglátogatásával áldoztak a hősöknek. A tanulók az általuk készített kis papír nemzeti zászlóikkal és a meggyújtott mécsesekkel rótták le kegyeletüket a téglákból kirakott emlékmű előtt. Minden téglán egy áldozat neve állt. A gyerekek magyarázatot kértek a nevekkel kapcsolatban. Miután kielégítő feleleteket kaptak kérdéseikre közös fényképet készítettünk az emlékműnél.

Nemcsak a fénykép, de a gyermeki szívek törékeny hálója is ott maradt a nevek fölött, hogy még szebben ragyogjanak a jövő nemzedéknek, hirdetve, hogy a szabadság az életnél is drágább.

Wohlráb Sarolta intézményegység vezető

 

Megosztás ezzel:
Share
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.