Intézményünk elnyerte az Örökös Ökoiskola címet

Csík Árpádné a SOFI Életjel Alapítványának leköszönő vezetőjének, és számos kolléga  munkájának eredményeként  2018. október 13-án óriási büszkeséggel vehettem át az Örökös Ökoiskola címet László Tibor Zoltántól, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkárától. Az ünnepélyes címkiosztóra az Agrárminisztériumban került sor az  Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Agrárminisztérium és az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézete rendezésében.

Az Ökoiskola Cím azoknak a nevelési-oktatási intézményeknek az elismerése, amelyek átgondoltan, rendszerszerűen és mindennapi gyakorlatként foglalkoznak a környezeti és az  egészségneveléssel.

2017-től  több mint ezer intézmény hordozza az Ökoiskola, Örökös Ökoiskola Címet az ország minden pontján. Ebben az évben további 58 intézmény nyerte el a rangos címet, köztük egy sikeres pályázattal intézményünk is.

Nincs olyan nap, amikor ne hallanánk a környezeti változások okozta  tragádiákról, az emberi tevékenységek okozta káros környezeti hatásokról. Szeméthegyek alakulnak a városaink, falvaink mentén, az erdőkben, egyre kevesebb az egészséges élettér a növények, az állatok és az ember számára is. Városaink levegője, vizeink jó része szennyezett. Aszályok, vagy éppen özönvíz sújtja a mezőgazdaságot világszerte, így hazánkban is. A megváltozott környezetben az emberi egészség is esendőbb lett.

A természeti környezetért történő  felelősségvállalásra, a fenntartható ökológiai környezetért való cselekvésre, az egészséges életmódra  nevelés alapvető célja intézményünknek. Számos akcióval, folyamatos, a mindennapi életben megvalósuló tevékenységgel, életmódtáborral valósítjuk meg feladatainkat.

A cím elnyerésével további erőt és ösztönzést kaptunk a gyermekek, tanulók és felnőttek által egyaránt kedvelt tevékenységekhez.

Ebben a  tanévben például lesz témanapunk a Föld, mint bolygó, és Méhek címmel, lesz egészségnapunk és  több sport akciónk is. A Készségfejlesztő Iskola tanulói folyamatosan ápolják majd a kertjeinket, és folytatjuk a “fogadd örökbe az udvar egy részét” programjukat.

E.R. Hauschka gondolata vezet minket tovább: „Mindig a holnapban reménykedünk, a holnap viszont valószínűleg tőlünk remél egyet-mást.”

2018.10.22. Pál-Horváth Rita intézményvezető

Megosztás ezzel:
Share
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.